czwartek, 21 października 2010

Lasagne z brukselką, pieczarkami i papryką

      Dziś podaje spontaniczny przepis na lasagne z produktami, które pozostały z innych obiadków oraz gratisowej brukselki, za którą się bardzo stęskniłam :) Pierwszy raz robiłam taki eksperyment z tym makaron, bo zawsze podawałam go w podstawowej formie. Dzisiaj jednak trochę poszalałam i nie żałuję, bo wszystkim bardzo smakowało.



SKŁADNIKI:
  • płaty lasagne
  • 8 brukselek
  • kiełbasa drobiowa
  • 30 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • 7 plastrów cukinii
  • ser żółty
  • ketchup
  • sól, pieprz


Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Brukselki ugotować w posolonej wodzie. Przekroić na połówki.

2. Paprykę, pieczarki, kabaczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem

3. Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zarumieniać. Dodawać powoli mleko i dokładnie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na małym ogniu ciągle mieszając.

4. Przygotować naczynie żaroodporne lub wąską, prostokątną formę na ciasto. Wysmarować tłuszczem. Nakładać w po kolei: płat lasagni, cienką warstwę ketchupu, farsz warzywny, pokrojoną kiełbaskę i niedużą ilość sosu beszamelowego. Na ostatnim płaci położyć dodatkowo brukselki i posypać z góry startym żółtym serem.

5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 40 minut.

4 komentarze:

  1. ale smacznie wyglada:) az bym kawalek ugryzla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lazanie to i ja bym chętnie zjadła :) ostatnio robiłam taką mięsną a warzywnej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjna jest! mnóstwo pyszności w niej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się ten eksperyment podoba.

    OdpowiedzUsuń