Ciekawostka: Brokuły posiadają bardzo dużo witaminy C. W tych niepozornych warzywach znajduje się jej więcej niż w pomarańczy. Są źródłem potasu, żelaza, i wapnia.
- 2 brokuły ( każdy 500g)
- 1/2 szklanki mleka,
- 6 szklanek bulionu (najlepiej domowy)
- 2 łyżki masła,
- sok z 3/4 słodkiej pomarańczy,
- 100 g sera pleśniowego (np. Lazur turkusowy)
- 1 łyżka cukru,
- sól, pieprz (opcjonalnie)
- grzanki ziołowe ( kupne lub zrobione samemu)
1. Różyczki brokuł ugotować na półmiękko w wodzie z jedną łyżką soli, cukru oraz mlekiem. Odcedzić. Brokuły zmiksować i połączyć z bulionem. Dodać masło, wlać sok z pomarańczy i gotować ok. 5 minut.
2. Ser pokroić w kostkę i wrzucić do zupy pod sam koniec. Gotować jeszcze przez minutę do rozpuszczenia się serka.Podawać z grzankami ziołowymi
Karolinko!!! no to musi być poezja smaku;-) ach, aż zgłodniałam. cudny przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zaskoczyła ta pomarańcza, ale jasne, że chętnie bym zjadła, jestem pewna, że cudownie smakuje
OdpowiedzUsuńNiedawno gotowałam zupę brokułową, ale bez soku z pomarańczy. Następnym razem dodam - jestem ciekawa, jak ten dodatek wpłynie na smak zupy. Do zup-krem polecam dodać trochę serka koziego - daje fajny, kwaskowy smak.
OdpowiedzUsuńjejku, jejku, jejku!
OdpowiedzUsuńtoż to rewelacja!
połączenie geniusza godne ;]
brokuł z pomarańczem to dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńciekawa jest ta zupka, z pomarancza... chetnie kiedys wyprobuje:) a ser plesniowy bardzo lubie:)
OdpowiedzUsuńjest przepyszna, bardzo sycąca:) polecam dodać więcej sera pleśniowego, fajnie łączą się smaki:)
OdpowiedzUsuń