środa, 15 grudnia 2010

Zupa krem brokułowa z pomarańczą i serem pleśniowym

 

      Dzisiaj polecam najlepszy przepis na zupę brokułową krem, którą ostatnio przygotował mi Wojtuś.  Przepis pochodzi z tego bloga, lecz w moim troszkę zostały zmienione proporcje. Zupę tą robiłam już nie raz, ale uważam, że ten przepis pobija wszystkie. Dodatek soku z pomarańczy nadaje tej potrawie niesamowitego smaku, lecz nie dominuje jej, a ser pleśniowy jest idealnym dopełnieniem całości. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.

Ciekawostka: Brokuły posiadają bardzo dużo witaminy C. W tych niepozornych warzywach znajduje się jej więcej niż w pomarańczy. Są źródłem potasu, żelaza, i wapnia.


SKŁADNIKI:
  • 2 brokuły ( każdy 500g)
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 6 szklanek bulionu  (najlepiej domowy)
  • 2 łyżki masła,
  • sok z 3/4 słodkiej pomarańczy,
  • 100 g sera pleśniowego (np. Lazur turkusowy)
  • 1 łyżka cukru,
  • sól, pieprz (opcjonalnie)
  • grzanki ziołowe ( kupne lub zrobione samemu)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Różyczki brokuł ugotować na półmiękko w wodzie z jedną łyżką soli, cukru oraz mlekiem. Odcedzić. Brokuły zmiksować i połączyć z bulionem. Dodać masło, wlać sok z pomarańczy i gotować ok. 5 minut.

2. Ser pokroić w kostkę i wrzucić do zupy pod sam koniec. Gotować jeszcze przez minutę do rozpuszczenia się serka.Podawać z grzankami ziołowymi

7 komentarzy:

  1. Karolinko!!! no to musi być poezja smaku;-) ach, aż zgłodniałam. cudny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mnie zaskoczyła ta pomarańcza, ale jasne, że chętnie bym zjadła, jestem pewna, że cudownie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno gotowałam zupę brokułową, ale bez soku z pomarańczy. Następnym razem dodam - jestem ciekawa, jak ten dodatek wpłynie na smak zupy. Do zup-krem polecam dodać trochę serka koziego - daje fajny, kwaskowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, jejku, jejku!
    toż to rewelacja!
    połączenie geniusza godne ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. brokuł z pomarańczem to dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa jest ta zupka, z pomarancza... chetnie kiedys wyprobuje:) a ser plesniowy bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest przepyszna, bardzo sycąca:) polecam dodać więcej sera pleśniowego, fajnie łączą się smaki:)

    OdpowiedzUsuń