środa, 25 kwietnia 2012

Poncz z czarną herbatą i białym winem


        Ostatnio zastanawiałam się co jest takiego w herbacie, że piję ją codziennie? Ba! Nawet kilka razy dziennie i nigdy się nie nudzi. Myślę, że to ten delikatny i niezobowiązujący smak, który pasuje do wszystkiego. Wstaję rano i piję herbatę, przed obiadem ponownie, do deseru także nie odpuszczę no i szklaneczka przed snem. Od jakiegoś czasu również podczas gotowania eksperymentuję z herbatą. Bo skoro jest tak pyszna w swojej podstawowej formie, to dlaczego nie miałaby być dobrym składnikiem innych posiłków i napojów. Tym bardziej, że wachlarz jej aromatów jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie.
      Niedawno miałam okazję pokazać Wam mój ulubiony przepis na poncz cytrusow0-korzenny na bazie czarnej herbaty oraz czerwonego wina. Był idealnym napojem w okresie zimowym. Dodatek przypraw sprawiał, że był niezwykle rozgrzewający. Jednak teraz na zewnątrz jest coraz cieplej, a wzrost temperatury zachęca do organizowania spotkań na świeżym powietrzu oraz grillowania. Dlatego pomyślałam, że dobrym pomysłem byłoby przyrządzenie orzeźwiającego, lekkiego ponczu, który schłodzi nas w cieplejsze dni. Pierwsze składniki jakie wpadły mi na myśl to połączenie herbaty Earl Grey z delikatnym białym winem oraz orzeźwiającymi sokami. Nie chciałam jednak, żeby dodatek alkoholu był zbyt mocno wyczuwalny, a soki zbyt kwaśne, dlatego czarna herbata wydaje się być w tym momencie składnikiem, którego nie można pominąć. Doskonale równoważy smak soków oraz wina, dzięki czemu poncz idealnie nadaje się na ciepłe dni :)



SKŁADNIKI: 
  • 2 szklanki herbaty Earl Grey Dilmah
  • 1 szklanka półsłodkiego białego wina
  • 1,5 szklanki dobrego soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki dobrego soku ananasowego lub wieloowocowego ( z dodatkiem ananasa)
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • kostki lodu










SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Dwie saszetki herbaty Earl Grey Dilmah zalać dwoma szklankami wrzątku. Parzyć ok. 4 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Przelać do dużego naczynia. Dodać sok pomarańczowy oraz ananasowy. 

2. Pomarańczę i limonkę sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plastry i dodać do ponczu. Odstawić na minimum 2 godziny, aby smaki połączyły się. Przelać do szklanek, ozdobić kawałkiem limonki oraz dodać kostki lodu.  


 

5 komentarzy:

  1. mam białe wino ...chyba sie skuszę ..to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i wreszcie znalazłam jakiś przepis na poncz, bo w internecie tego jak kot napłakał :P Bardzo fajne połączenie, przyda się na jakieś przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Bardzo mi się podoba i z pewnością go przetestuję! ;)

    OdpowiedzUsuń