czwartek, 7 marca 2013

Ajerkoniak

           Po ostatnim sukcesie z likierem czekoladowym postanowiłam przygotować domowy ajerkoniak. Wykorzystała sprawdzony przepis mojej mamy. Jest niezwykle prosty. Samo przygotowanie likieru trwa dosłownie 5 minut. Smak jest rewelacyjny, a wersje sklepowe nie dorównują mu pod żadnych względem. Idealna konsystencja, wspaniały waniliowy zapach i słodki smak przełamany alkoholem to jego największe zalety. Uwaga - uzależnia!


     SKŁADNIKI ( na 500 ml likieru):
      -  5 żółtek
      -  250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      -  1 cukier waniliowy (16g)
      -  1/2 szklanki cukru pudru
      -  120 ml wódki
















      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli wlewać mleko i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Ajerkoniak przelać do butelki. Przetrzymywać w lodówce. 


      10 komentarzy:

      1. Karolinko domowy ajekoniak jest najlepszy!:)))przymierzam się do zrobienia na święta :)))

        Pozdrawiam,
        Olinka - Smakowy Raj

        OdpowiedzUsuń
      2. Poproszę lampeczkę, jakoś zniosę to uzależnienie:)

        OdpowiedzUsuń
      3. Jaki żółty:) Można spożywac od razu czy musi się przegryź?

        OdpowiedzUsuń
      4. Najlepiej smakuje po około tygodniu od przygotowania. Ale po przyrządzeniu jest także na tyle pyszny, że ciężko wytrzymać tydzień oczekiwania:)

        OdpowiedzUsuń
      5. o wow totalnie mnie urzekł :) świetny

        OdpowiedzUsuń
      6. Karolino, jakiego mleka używasz, tzn jaka firma ?

        OdpowiedzUsuń
      7. W przypadku mleka skondensowanego nie zwracam uwagi na markę. Kupuję takie jakie jest dostępne w sklepie. Ważne, żeby było niesłodzone!

        OdpowiedzUsuń