piątek, 23 września 2011

Tarta z gruszkami w delikatnym kremie i pierwsze urodziny bloga!

     Kochani, kilka dni temu zorientowałam się, że to już rok odkąd powstały Aromatyczne Inspiracje! Jak ten czas szybko płynie, pamiętam jak dopiero w mojej głowie zrodził się pomysł, żeby zapisywać swoje kulinarne przygody na blogu. W tym roku wiele się działo :)

     W tym roku przygotowałam 144 nowych przepisów, w kolejnym roku postaram się pobić tą liczbę :)

    Aromatyczne Inspiracje są obserwowane na facebooku oraz blogerze już przez 70 osób, co jest dla mnie najmilszą niespodzianką, ponieważ cieszę się, że moja praca została przez Was doceniona;)

   Na stronie pojawiło się 697 komentarzy, za co bardzo Wam dziękuję. Dzięki temu wiem, które przepisy przypadają Wam bardziej do gustu, a nad czym muszę jeszcze popracować:)

    Przepisy zamieszczone na Aromatycznych Inspiracjach pojawiły się w tym roku 5 razy w gazetach. Są nimi: makaron z cieciorką w sosie pomidorowo-paprykowym ( publikowane dwukrotnie),  blok czekoladowy, sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim oraz naleśniki z brokułami i mortadelą

   Przepis na sernik z białą czekoladą i chałwą w cieście francuskim pojawi się również za niedługo w książce kulinarnej z przepisami polskich blogerów sygnowaną marką Lurpak :)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim czytelnikom Aromatycznych Inspiracji! 

      Z okazji roczku przygotowałam tartę z gruszkami w delikatnym kremie, który kiedyś podpatrzyłam na kotlet tv. Ciasto przygotowałam jednak ze swojego sprawdzonego przepisu. Tarta jest pyszna, delikatna i sprawdzi się w każdej wyjątkowej okazji :) Pod koniec polałam je gorzką czekoladą.  Można podać ją także z gałką lodów waniliowych, które znakomicie smakują z gruszkami. 

SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 5-6 gruszek
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z wanilią
 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.  Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier,  mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki a następni w plasterki. Pozostałe składniki nadzienia wrzucić do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić.

3. Ciasto wyjąć z  lodówki i  wyłożyć nim formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę i wyłożyć na ciasto gruszki. Zalać przygotowanym wcześniej kremem. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 35 minut. Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem można polać roztopioną gorzką czekoladą. 




 

8 komentarzy:

  1. wszystkiego dobrego i gratulacje, smacznie ta tarta wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje! Życzę kolejnych inspirujących przepisów, udanych wypieków i ciągłej radości z gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sto lat sto lat z okazji urodzin bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aby kolejny rok był równie aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam przepis, tarta jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana Karolinko z okazji ROCZKU Twojego blogu życzę Ci samych słodyczy i dalszych sukcesów w sprawianiu ludziom przyjemności z konsumpcji

    OdpowiedzUsuń